СРНА

 

Парастос Србима убијеним у мартовском погрому на Космету 

У београдској Цркви Светог Марка служен је парастос жртвама албанског погрома над Србима који се догодио на Косову и Метохији 17. марта 2004. године.

 

 

Парастос, који су служили свештеници Цркве Светог Марка, организовало је Удружење Срба са Косова и Метохије.

Потпредсједник Удружења Драгослав Лазић рекао је да се парастосом одаје пошта страдалим и протјераним Србима са Космета, те подсјећа на чињеницу да страни моћници и власти у Приштини и даље настоје да дешавања из 2004. године гурну у заборав.

"На овај начин желимо да подсетимо демократски свијет да се 17. марта 2004. године у срцу Европе десило етнички мотивисано насиље које је имало за циљ да са Косова и Метохије протјера све Србе и да на тој територији затре сваки траг њиховог постојања", навео је Лазић.

Он је подсјетио на чињеницу да до сада није спорведено праведно суђење за све оне који су организовали мартовски погром и који су спровели убијање, протјеривање и етничко чишћење Срба са Косова и Метохије, као и уништавање њихове имовине и културних и духовних објеката.

"Сви ми имамо право да данас планирамо бољу будућност, али никако немамо права да заборавимо све оно што се десило. На то треба стално подсјећати и радити на откривању организатора и учесника поменутих догађаја са циљем грађења неке нове будућности", рекао је Лазић.

Из Удружења је раније саопштено да је мартовски погром имао и вјеркси аспект, на којем се све очигледније темељи екстремизам косметских Албанаца, што потврђује чињеница да велики број џихадиста и припадника "Исламске државе" долази са Косова да се бори на разним ратиштима, чинећи невиђена звјерства.

"Оцјењујемо да демократски свијет и данас, као и у протекле готово двије деценије, затвара очи пред очигледним нарастањем радикализма међу косметским Албанцима, нарочито радикалног ислама, који добија алармантне размјере", наведено је у саопштењу.

Највећи етнички мотивисани сукоби на Косову и Метохији од доласка међународних снага избили су 17. марта 2004. године, након што је полиција Унмика пронашла тијела двојице албанских дјечака у ријеци Ибар у селу Чабар код Зубиног Потока, на сјеверу Косова.

Албанци су за њихову смрт оптужили Србе и кренули у одмазду. Прве жртве били су Боривоје Спасојевић /53/ и Јана Тучев /36/ из сјеверног дијела Косовске Митровице, које је убио снајпериста из албанског дијела града.

У нередима који су услиједили у наредна два дана шест градова и десет села је етнички очишћено, уништено је или оштећено 800 кућа, 35 православних цркава и манастира, међу којима 18 споменика културе.

До темеља су срушени манастир Девич код Србице и конаци манастира Светих Архангела код Призрена. У Призрену су изгорјеле и цркве Богородице Љевишке из 14. вијека и Светог Ђорђа из 16. вијека на чијем је своду исписана пријетећа порука "Смрт Србима".

За ову трагедију над српским народом на Косову и Метохији, њиховом имовином, црквама и манастирима одговарао је веома мали број људи, а изречене казне биле су готово симболичне.

 

Извор: СРНА

Newsletter
Уколико желите да будете на време информисани о најновијим активностима Удружења, пријавите се за пријем newslettera.


Удружење Срба Косова и Метохије је добровољно, невладино, нестраначко и непрофитно удружење грађања. Међу главним циљевима Удружења је допринос остваривању свих права Срба на Косову и Метохији, као равноправног народа на својој територији.

Удружење ће учествовати у свим пројектима за помоћ Србима на Косову и Метохији и њихов опстанак и за повратак расељених.

КОНТАКТ