ТВ Хепи

ПРВО СУ НАС УБИЈАЛИ И ПРОГНАЛИ, А САДА НАМ ОТИМАЈУ МИЛИЈАРДЕ: Удружење Срба Косова и Метохије открива позадину опасних планова Приштине!

 

 

 
 

Такозвани премијер Косова, Иса Мустафа, потписао је одлуку којом самопроглашене приштинске власти присвајају сву имовину СФРЈ, Србије и Аутономне покрајине Косово.

Тим поводом, разговарали смо са новинаром и чланом извршног одбора Удружења Срба са Косова и Метохије, Вукомиром Петрићем.

Петрић истиче, да ово што Албанци раде није ништа ново, и да се овакве приче циклично врте у круг. По његовом мишљењу, Србија, као и увек треба да буде крајње обазрива и опрезна према Албанцима, али не треба много да се плаши. За разлику од неких претходних периода, Албанци више немају у својим поступцима безрезервну подршку међународне заједнице, па им се стога жури да изврше додатни притисак на Србе, док се међународна ситуација потпуно не преокрене на њихову штету.

- Живео сам и радио на Косову и Метохији много година и веома добро их познајем. Код Албанаца је увек постојала спрега политичке класе и екстремних делова, и ма колико били различити увек су се сви заједно борили за исто. Када се појаве разне групације, попут терористичке АНА или се догоде немири, увек је иза тога висока политика косовских Албанаца. Без обзира на све разлике, у остваривању својих сепаратистичкиих циљева су апсолутно јединствени. Оно што Србија мора да зна, јесте то да Албанци и нису толико страшни и непредвидиви, али је неопходно да се косовским питањем и преговорима са Албанцима баве они који су са тих простора и који Албанце и њихове методе веома добро познају.

Петрић каже да се не могу поуздано знати прецизне цифре колико је вредна имовина на Космету, коју су Албанци преотели, или тек планирају да отму, али је извесно да је реч о милијардама. Само рудна богатства попут Трепче, Старог Трга, Новог Брда, Кишнице и др. вреде милијарде евра. Не смемо заборавити ни косовске термоелектране А и Б у Обилићу, али ни хидро и електроенергетски потенцијал на северу Космета - Газиводе, које фактички наводњавају цео Космет и трафостаницу Валач. По речима Вукомира Петрића, Газиводе осим огромног потенцијала представљају и прави природни бисер и потенцијалну врхунску туристичку атракцију. Када је о туризму реч, не смемо заборавити ни Брезовицу. Једна од највећих борби Срба на том подручју је да одбране своју имовину и радна места. Штрпце, као најјужнија енклава Срба на Космету и центар српске заједнице у Сиринићкој Жупи, и Брезовица која је била зимски туристички бисер још из доба СФРЈ, тешко да би опстали и Срби би се вероватно постепено иселили уколико би све пало у албанске  и руке њихових међународних парртнера, чији су и капитал и намере крајње сумјиви.  

Као негативан пример, шта се деси када Албанци загосподаре српском имовином, наш саговорник наводи косовске електране у којима су некада радиле хиљаде Срба и које се налазе поред искључиво српских села, али у њима данас не ради ниједан Србин.

- Србија је деценијама много улагала у имовину на Космету и изграђивала. На Космету има много много државне, друштвене српске имовине, али и приватне и имовине појединачних фирми. Јер, осим државе и многе фирме су на тај простор улагале баснословне суме новца. Са друге стране, док је Србија градила, Албанци су вршили опструкције и уништавали. Чувен је случај када су намерно потопили рудник Кишницу, када су нам због ње пропале нове и најмодерније купљене машине.

Са друге стране, туристички и ски центар на Брезовици, је у власништву Инекса. Албанци су хтели да пре две године приватизују Брезовицу и продају је француским инвеститорима, али Срби засад на једвите јаде успевају да спрече такав сценарио и тендер је оборен. Неизвесна је судбина заједнице српских општина која још није формирана, а која би требало да помогне Србима да опстану и остану на свом, и да на местима у које спада и Брезовица, одлучују о својим локалним питањима, са неком врстом вета. Но, чињеница је да Албанци и бриселске споразуме и ЗСО тумаче као шведски сто, са кога узимају оно што им се свиди, а оно што им се не свиђа а већ је договорено одбаце и опструишу, па онда на мала врата покушавају да прогурају оно на шта Србија у договорима није пристала. У такав случај спада и драма око формирања такозване војске Косова, која по правилима, чак и Албанцима наклоњеног дела међународне заједнице и тзв. косовским законима, не би смела да буде формирана противно вољи Срба.

- Албанци увек гурају једну те исту причу и покушавају свакакве провокације да спроведу уперене према Србији. Оно што морамо знати је то, да они никада не могу самостално да одлучују без својих савезника, и стално иду далеко онолико колико им се дозволи. Они раде за себе, али нешто зависи и од нас и треба да се супротставимо њиховим намерама. Србија треба да покаже где им је место и где су им границе, а где су наше црвене линије.

- Они ово раде из разних интереса. Свакако да је финансијски моменат јако битан, јер је Косово златна кока, а имовина коју хоће да отму може да им донесе милијарде. Осим економских, ту су и стратешки интереси, јер Албанци желе да овладају свим добрима на територији Косова, посебно оним што се сматра стратешком сфером попут рудника, хидроцентала, термоелектрана, затим ту су и политички разлози, где преко успостављања контроле над имовином желе да демонстрирају наводну сувереност на целој територији Косова, и над свим косовским добрима. Порука је и за Србе, да или морају да се приклоне такозваној држави Косово, или да се иселе, а за оне који су већ расељени да се не враћају. А зашто, па зато што уколико се Србима у њиховим срединама отме имовина и укине свако присуство државе Србије, после чега Срби ту више ту неће радити - јансо је да за њих у тим условима нема опстанка и перспективе. Узурпација српске имовине, савим сигурно би водила тихом исељавању Срба са Космета.

Оно што је сигурно, да нам следи велика борба за нашу својину и правду, али не смемо одустати.  

 

Извор: ТВ Хепи

Newsletter
Уколико желите да будете на време информисани о најновијим активностима Удружења, пријавите се за пријем newslettera.


Удружење Срба Косова и Метохије је добровољно, невладино, нестраначко и непрофитно удружење грађања. Међу главним циљевима Удружења је допринос остваривању свих права Срба на Косову и Метохији, као равноправног народа на својој територији.

Удружење ће учествовати у свим пројектима за помоћ Србима на Косову и Метохији и њихов опстанак и за повратак расељених.

КОНТАКТ