Саопштење


Удружењe Срба Косова и Метохије                        
Миклошићева бр. 11, Београд                                     
Тел. 064/224-74-60                                                      

 

 

 

 

  

С А О П Ш Т Е Њ Е

 

Удружење Срба Косова и Метохије, са нескривеним разочарењем констатује да ни после 14 година од мартовског погрома над косметским Србима, код власти у Приштини и њихових међународних ментора, не постоји воља да се овај злочин истражи, да се открију налогодавци и извршиоци и да се адекватно казне.

Напротив, ови догађаји се свесно маргинализују и гурају у заборав. Удружење зато позива све своје чланове, али и све Србе ма где они живели, да одрже сећање на мартовски погром својих сународника на Космету, да свуда где су у могућности указују на тај невиђени злочин у демократској Европи на почетку 21. века и на очигледну намеру да се он гурне у заборав.

У том циљу Удружење предлаже Влади Србије, Влади Републике Српске, српским удружењима и политичким субјектима у Црној Гори, Македонији и широм света, да се 17. март за свеколико српство установи као Дан мартовског страдања Срба на Космету, и да се свуда и на сваком месту потенцира истина да се то страдање десило пред очима међународне заједнице и на делу територије под управом Уједињених нација.

Такође, Удружење предлаже да представници наше државе у процесу евроинтеграција, али и уоквиру бриселског дијалога, увек инсистирају на процесуирању и расветљавању тог злочина.

Српску дијаспору и нашу цркву позивамо да подрже и прихвате ове иницијативе и да у својим срединама активно указује на некажњени злочин и покушај физичког уништења нашег народа, његове културе, вере и традиције.

 

 

 

Београд,                 
17.03.2018.                                                      

Newsletter
Уколико желите да будете на време информисани о најновијим активностима Удружења, пријавите се за пријем newslettera.


Удружење Срба Косова и Метохије је добровољно, невладино, нестраначко и непрофитно удружење грађања. Међу главним циљевима Удружења је допринос остваривању свих права Срба на Косову и Метохији, као равноправног народа на својој територији.

Удружење ће учествовати у свим пројектима за помоћ Србима на Косову и Метохији и њихов опстанак и за повратак расељених.

КОНТАКТ