Формирано Удружење Срба Косова и Метохије

 

У Београду је данас одржана оснивачка скупштина Удружења Срба Косова и Метохије којој је присуствовао велики број угледних друштвених, културних, јавних радника и привредника са Косова и Метохије, представника већ постојећих удружења која окупљају расељене Србе и Срба који живе у Покрајини.

Ово Удружење, са седиштем у Београду је невладина, непрофитна и нестраначка организација, замишљена као кровна организација удружења Срба са Косова и Метохије. Представници иницијативног одбора, навели су да се формирање једног оваквог Удружеја наметнуло у првом реду због чињенице да се последице прогона Срба са КиМ споро или скоро никако не отклањају, да се он наставља и да Срби пред косовским институцијама не могу да остваре скоро никаква права. Констатовано је такође да су и прогнани Срби суочени са многим тешкоћама у местима где бораве и да нису организовани и јединствени, као и да због свеопште кризе, подлежу апатији и немогућности испољавања аутентичних духовних потреба.

Оснивачка Скупштина, изабрала је Извршни, Надзорни и Саветодавни одбор, а за председника Удружења је једногласно изабран Душан Симић, дугогодишњи друштвено политички радник и привредник из Приштине. “Немамо илузију о томе да можемо решити крупне проблеме са којима су суочени косметски Срби, па ни о томе да то може ико решити на начин који би ми желели. Али можемо стално указивати и подсећати на те проблеме и тако спречавати њихово заташкавање“, рекао је Симић и обечао да ће Удружење увек бити спремно да пружи помоћ и подршку органима Републике Србије у решавању проблема везаних за Косово и Метохију, али и да ће указивати на тешкоће и евентуалне пропусте у том процесу.

 

 

Newsletter
Уколико желите да будете на време информисани о најновијим активностима Удружења, пријавите се за пријем newslettera.


Удружење Срба Косова и Метохије је добровољно, невладино, нестраначко и непрофитно удружење грађања. Међу главним циљевима Удружења је допринос остваривању свих права Срба на Косову и Метохији, као равноправног народа на својој територији.

Удружење ће учествовати у свим пројектима за помоћ Србима на Косову и Метохији и њихов опстанак и за повратак расељених.

КОНТАКТ